Umre Nedir? Kısaca Bilgi Verir misiniz?

İçindekiler
Malumunuz bu günlerde umre sezonu açılmış bulunmaktadır. Umre nedir, kısaca bilgi verir misiniz? Bu konusu hakkında bilgimizi artırmak amacıyla sizden özet bilgi rica ediyorum.
Dinimizde Umre Nedir? Kısa Bilgiler
Umre: İ’timar kelimesinden alınmış bir deyimdir. Sözlük olarak, ziyaret anlamına gelmektedir. Terim olarak, ihrama girip Kabe-i Muazzama’yı tavaf etmektir. Belirlenen şekilde Safa ile Merve arasında Sa’y ettikten sonra tıraş olmak veya saçların uçlarından kırpmak suretiyle yapılan ibadettir. Umre’nin meşruiyeti kitap, sünnet ve icma ile sabit olmuştur.
Kitap (Ayeti kerime) : “Şüphesiz Safa ile Merve Allah’ın belirttiği işaret ve belirtilerdendir. Kabe’yi hacceden veya umre yapan kimsenin bu ikisini tavaf etmesinde bir sakınca yoktur.” (Bakara Suresi 158)
Sünnet (Hadisi Şerif): “Ramazanda yapılan bir umre, (sevap bakımından) bir hacca denktir.”
” Umreden umreye, ikisi arasındaki (günah ve hatalara) keffarettir. Şartlarına uygun helal mal ile yapılan haccın karşılığı ise ancak cennettir.”
Peygamber efendimiz (s.a.v.) mübarek hayatında dört defa umre yapmıştır. Bu bakımdan da icma umrenin meşruiyetini kabul etmiştir. Ancak sünnet ve vacip olduğu, bir sene içinde birden fazla yapılıp yapılmayacağı üzerinde mezhep imamlarının farklı görüş ve ictihadları bulunmaktadır.
Hanefi ve Maliki mezhepleirne göre umre; müekked sünnettir. Bir kimsenin ömrü boyunca bir defa yapması bu sünnet-i şerif yerine getirmesi için yeterlidir. Tekrar umre yapılması nafile sayılır. Şafi ve Hanbeli mezheplerine göre; ömründe bir defa olmak üzere farz-ı ayındır.
Umre’nin Vakti
Beş gün hariç senenin tamamı umre için uyun vakitlerdir. Umre yapmak isteyen bir Müslüman istediği vakit umre yapabilir. Haccı kıran yapandan başkasına şu beş günde umre yapmak mekruhtur.
- Arefe günü
- Bayramın birinci günü
- Teşrik günleri (devamındaki 3 gün)
Umre’nin Rüknü
Yüce dinimizde Umre’nin tek bir rüknü vardır. O da Kabe-i Muazzama’yı tavaf etmektir.
Umre’nin Vacipleri
Umre ibadetinin vacipleri şu şekildedir.
- Safa ile Merve arasında sa’y etmek.
- Tıraş olmak ya da saçları ucundan biraz kırpmak.
Umre’nin Şartları
Umre ibadetinin Hac ibadetinden sadece bir şartı farklıdır. Hacın belli bir vakti vardır. Bu vakit haricinde Umrenin şartları hac ibadetinin şartları ile aynıdır.
Umre’yi Bozan Şeyler
Tavafın yedi şavtından henüz çoğunu yerine getirmeden eşlerin birbirine yaklaşması umreyi bozmaktadır. Bu durumda kazası gerekmektedir. Bu kuralları öğrendikten sonra şimdi de Umre’nin nasıl yapıldığını anlatalım.
Umre Nasıl Yapılır?
Yalnız umre yapmak isteyen kimse Mekke dışından geliyorsa, mikatta veya mikata gelmeden niyet edip ihrama girmelidir. Telbiye getirirken Umre yapacağını yani ona niyet ettiğini dil ile söylemelidir..
Umre yapan kimse, ihramlı bir şekilde gelip tavaf yaptıktan sonra, iki rekat namaz kılmalıdır. Daha sonra Safa ile Merve arasında sa’y ettikten ve tıraş olduktan sonra umresini tamamlamış olmaktadır. Artık ihramdan çıkar ve daha önce kendisine yasak olan şeyler mübah olur.