Şeytanların İsimleri ve Görevleri Nelerdir?

İçindekiler
Şeytanın çocukları var mıdır? Ona nasıl yardım ediyorlar? Özetle, Şeytanların isimleri ve görevleri nelerdir?
Değeli ziyaretçimiz şeytanın çocuklarının olduğu ve kendilerine has görevleri olduğu İslam kaynaklarında yer almaktadır.
Şeytanların İsimleri Nelerdir?
Şeytanın çocukları ve yardımcılarının isimleri ve görevleri şu şekilde sıralayabiliriz.
1. Hanzeb
Namaz ibadetinde vesvese vermekle görevlidir. Namazda bu nedenle de saflar sık tutulmalıdır.
2. Velhan
Temizlik yapan Müslümanlara yeteri kadar temiz olmadın şeklinde vesveseler vererek daha çok su harcamalarını sağlar ve bu onu çok memnun eder. Zira israfa neden olmaktadır.
3. Zellenbur
Bu şeytan ise ticari mekanlarda özellikle çarşılarda esnafların bozuk mal satmalarını, yalan yere yemin etmelerini, malın kusurunu gizlemelerini sağlayabilmek için vesvese vermektedir.
4. Vesnan
Özellikle sabah namazlarında her Müslüman bu şeytanı tanır. Bu şeytan uyku vesvesesi vererek insanların namaz ibadetlerinde geri kalmalarını sağlamaya çalışmaktadır.
5. Betr
Tam bir Musibet şeytanıdır. İnsanların birbirine bağırmalarını çağırmalarına bayılır ve bunu sağlaya bilmek için elindeki bütün vesvese yollarını kullanır.
6. Dasim
Yemekte insanlara musallat olan şeytanıdır. İnsanların yemeye başlamadan önce besmele çekmelerini engeller ve onların yemeklerine ortak olur. Besmele ile katlanmamış elbiseleri giyer. Özetle, bu şeytanın derdi besmeleyi Müslümanın hayatından kaldırmaya çalışmaktır.
7. Metun veya mesut
Yalan haber şeytanıdır. İnsanların arasında yalan haber yaymadan zevk alır ve bunun için her türlü vesvese yoluna baş vurur.
8. El Ebyaz
Bu şeytan Peygamber, nebi ve velilere musallat olan şeytandır. Peygamberlere zarar veremezler ancak veliler ile çok uğraşırlar.
Şüphe yok ki bu şeytanlar yüce Allah’ın (c.c) koruduklarına her hangi bir zarar veremezler. Bu nedenle “euzu besmele” çokça çekilmelidir. Allah’ın (c.c) koruduğu her kul selamettedir, ancak korumadığı kullarına vesvese vererek sapıtırlar
Kaynak: Tefcirut-Tesnim (Gazali’nin Bidayet-ül Hidaye şerhi)