Şafi Mezhebi Hakkında Bilgi

İslam aleminde en çok tabi olunan iki mezhepten birisi olan Şafi mezhebi hakkında bilgi verir misiniz?
Cevap: Şüphe yok ki Şafi mezhebi hakkında bilgi vermek İmam ı Şafi’den bahsetmekle mümkün olmaktadır. Şimdi hem İmam ı Şafi hakkında, hemde Şafi mezhebi hakkında bilgiler verelim.
İmam Şafi’ye nispetle anılan Şafi mezhebi, Hanefi mezhebinden sonra en fazla tabi olunan fıkıh mezhebidir. Şafii mezhebinin kurucusu olan İmamı Şafii Hicri 150/767 yılında Gazze’de doğmuştur. Daha çok küçük yaşta babasını kaybeden İmam Şafii hazretleri zamanının değişik ilim merkezlerinde en iyi şekilde tahsil görmüştür.
Şafi Mezhebinin Çıkışı
Rey ekolünün karşısında hadis ekolünün temsilcisi olan İmam Şafii hazretleri, İmam Malik, Ahmed b. Hanbel ve İmam Muhammed gibi birçok diğer mezhep imamlarıyla da görüştü ve onlardan istifade etme imkanı bulmuştur. İmam Şafii ilk başta Bağdat’ta İslami fıkıh konularında ilk görüşlerini ortaya koymuştur ve bu görüşler Şafi mezhebinde imamın eski görüşlerini ifade etmek için “eski mezhep” diye anılmıştır.
Sonra Hicri 200 yılında Mısır’a göç eden İmam Şafi burada sonraları “yeni mezhep” diye anılacak görüşlerini ortaya koymuştur. İmamın bu eski ve yeni görüşlerinin ayrılması imamın ilminin zirveye çıktıktan sonra vermiş olduğu fetvaları ifade etmektedir.
İmam Şafi ilk olarak fıkıh usulüne dair görüşlerini içeren er-Risale isimli eserini kaleme alarak fıkıhtaki usulünü ortaya koymuştur. İmam Şafii’nin el-Hucce adlı eseri eski mezhebine ait görüşlerini, el-Ümm ise yeni mezhebine ait görüşlerini içermektedir. İmam Şafii Hicri 204 yılında Mısır’da vefat etmiş ve orada Karafe denilen yere defnedilmiştir.
Şafi Mezhebinin İlmi Yaklaşımı
Şafi mezhebi hadis ve kıyasa meselelerin çözümünde büyük önem vermiştir. Şafii mezhebinde sahabe sözünün de önemli bir yeri bulunmaktadır. Başka bir delilin bulunmadığı yerde sahabe sözü de Şafii mezhebinde delil olarak kabul edilmiştir.Şafii mezhebinin çoğalmasında Eyyubiler’in ve yargıçların dört mezhebe göre atanmasını emretmekle beraber Şafii mezhebine daha fazla değer veren Memluk sultanı Baybars’ın büyük katkıları olmuştur.
Hanefi mezhebinden sonra en çok tabi olunan Şafii mezhebi Mısır, Irak, Endonezya adaları, Suriye, Ürdün başta olmak üzere zamanımızda Anadolu’nun doğusu, Kafkasya, Azerbaycan, Hindistan, Filistin, Seylan ve Malaya Müslümanlarının çoğunluğunu teşkil etmektedir.
Sitemizde yer Hanefi Mezhebi Hakkında Bilgi ve Günlük Hayatta Şafi ve Hanefi Mezhebi Arasındaki Farklar Nelerdir? başlıklı konudan da istifade edebilirsiniz.
bu güzel sohbetlerinizden dolayı hepinizden ve hepimizden Allah razı olur inşaallah.
Çok teşekkür ederiz, Mevla cümlemizden razı olsun.
selâmünaleykum ben kendim. şafi yim bir arkadaşımla sohbet ederken niye meshep dedi safi hanifi arasında fark nedir dedi ben anlatttım güzel bir şey ve ağzımdan nefse uyup safi hanifi den üstündür desim oda hakkını helal etmiyor 4 gündür uğraşıyorum beni ikna et diyor ben diyor artık şafi olan bir imamın arkasinda namaz kılmam bundan seni sorumlu tutuyorum dedi yardım etmenizi istiyorum insalllah
Bir şey söylemeniz çok yanlıştır ancak arkadaşınızın yaptığı daha büyük bir yanlıştır siz zaten düşüncemizin yanlış olduğunu belirtmişsiniz. bu nedenle bir sorumluluğunuz bulunmamaktadır tek yapmanız gereken bir daha bu tür söylemler de bulunmamaktır
Bencede
Çok güzel konuşmalar
şafii mezhebinde köpek neden haramdır?
Şafi Mezhebinde Köpek Neden Haramdır?
Haram oldugu icin
bildiğim kadarıyla şafi meshebinde kadınlara dokununca abdest bozuluyor. peki kabede tavaf ederken mecburen temas etmek zorunda kalınıyor . bu durumda abdest bozulmuyormu ?
Kabede şafi mezhebinde olanlar hanefi mezhebine tabi olurlar böylelikle abdestleri bozulmaz.
Yok kardeşim bu konuyu derste öğrendik
Bozulmuyor
Namaz kazaları bitmeden sünnetlere geçebiliyor muyuz?
Şafi mezhebinde öncelikle kazaları bitirmek gerekmektedir.
Şafi mezhebinde geçmişte bulunmayan vitir namazları kazası olur mu?
Şafi mezhebinde vitir namazının kazası gerekmemektedir.
Çok iyi …
Çok güzel bilgiler vermişsiniz, teşekkür ederim.
Çok güzel bir yazı.
İyi ve güzel
Teşekkür ederim.
bence iyi :)
çok teşekkürler
Evet Allah razı olsun yazıp bilgi verenlerden.
çok güzel iyi bilgi veriyor :) :D
siz kadınlar dedikodu olmasa olmaz :)
Umarım her şeyi açık ve net anlatan videolar da olur burada bir birine karışmış her şey Şafii mezhebini anlatıyor ama Hanefi ile karıştırmış hep.
Böyle şeyleri öğrenmek beni çok mutlu ediyor. Güne yeni şeyler öğrenerek giriyorum her gün.
keşke biraz daha detaylı bilgi olsaydı daha iyi bilgi sahibi olurduk :)
Böylesi daha iyi bence bu konularda daha ciddi olmalısınız…
dalga geçmeyin arkadaşlar. bu konularda daha ciddi olmalıyız.
Çok iyiymiş ama biraz kısaymış
Böylesi güzel ve kaliteli bilgiler veren sitelere büyük bir ihtiyaç var. Saygılarımla…
Şafilik çok güzel bir şey.
Çok hoş yazı ela.
bence çok güzel bir yazıydı