Oruç Ne Zaman Başlar Ne Zaman Biter?

Orucun vakti ne zaman başlar ve ne zaman biter bu konuda özet bilgi verir misiniz?
Cevap: Bir kimsenin kendini tutması, engellemesi, el çekmesi, geri durması gibi anlamlara gelen imsak vaktinde oruç başlamaktadır. Başka bir değişle “tan yerinin ağarmasından, (fecr-i sadık a),yani güneş batımına kadar yemeden, içmeden, cinsî münasebetten ve orucu bozacak diğer hususlardan uzak durmaktır” Kısaca orucun başlayış ve bitiş vakitleri böyledir. Bu konu ile alakalı ayeti kerime şöyledir;
“Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah, (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikafta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, ayetlerini insanlara böylece açıklar. ” Bakara 2/187).
Oruç vaktinin yani yasaklarının başladığı fecr-i sâdık vakti , yani takvimlerde yer alan imsak vaktidir. Bu vaktin girmesi ile yatsı namazının vakti çıkmış olmakta ve sabah namazının vakti girmiş olmaktadır. Bahsi geçen bu vakit aynı zamanda sahurun sona erdiğini ve orucun başladığını bizlere haber vermektedir. Oruç yasaklarının sona erdiği vakte,yani güneşin batma vaktine ise iftar vakti denmektedir. Bu vaktin girişiyle birlikte akşam namazının vakti girmiş olmaktadır.
Orucun Vakti Hakkında Önemli Not
Orucun başlama vakti sabah ezanın okumasıyla değil imsak vaktinin girmesiyle başlamaktadır.Ramazanda sabah ezanı imsak vaktinde okunmaktadır ve bu nedenle ramazanda sabah ezanına uya biliriz. Lakin ramazan ayı dışında sabah ezanı ile değil imsak vakti ile oruç başlamaktadır.
Çünkü ramazan ayı dışında sabah ezanı biraz geç okunmaktadır.Akşam vakti için yani iftar vakti için böyle bir şey söz konusu değildir.Ramazan ayında da diğer aylarda da oruçlar akşam ezanının okumasıyla iftar vakti girmekte ve oruç sona ermektedir.
“Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye kadar” diye net bir ifade var. Takvimdeki imsak saatinde hava bildiğin zifiri karanlık oluyor. Bence bu işte bir yorum hatası veya daha kötüsü kasıt var. Millete fazladan 2 saat fazla oruç tutturarak yildirmaya çalışılıyor korkarım.
Bu konu düşündüğünüz gibi değildir. Burada ki asıl olan tedbirdir. Bununla birlikte günümüzde teknolojik imkanlar ile bu tesbitler yapılmaktadır. Bu konuda içinizde bir şüphe olmamalıdır.
Hocam bakara suresinde tan yerinin ağarmasınlar diyor ben kırşehir imsak 3,16 bu saatte her yer zifir karanlık yarım saat daha yenmezmi güneş kaldıkları güneş 5.10 da çıkıyor o zaman namazıda nede okunur okunmaz kılmayıp orucun sona erdigi tan terinin ağarmasınlar başlıyoruz.bunda gariplik var
Akşam orucumuzu iftarda açtıktan sonra kaça kadar yemek yiyebiliriz
imsak vakti ,bulunduğumuz şehir de 03:50 güneş 05:30 ,şimdi saat 3 ü 50 geçeye kadar mı yemek yemeliyiz 3,50 den sonra yemek yememeli miyiz .
Evet imsak vaktine kadar yiyebilirsiniz.