Namaz Surelerinin Okunuş Sırası ve Namaz Sureleri

İçindekiler
5 vakit kılmakta olduğumuz namaz ibadeti her Müslüman için çok önemlidir. İbadetlerimizde namaz surelerinin okunuş sırası ve namaz sureleri bilinmesi gereken bir konudur. Zira namaz ibadeti dinimizin direği ve ruhumuzun miracıdır. Bu konuda kılmakta olduğumuz namazlarda okumayı adet edindiğimiz surelerin okuma sırasını sizlerle paylaşacağız.
Namaz Sureleri ve Okunuş Sıraları Hakkında Bilgiler
Tabi şunu da belirtmekte fayda var. Namaz ibadetlerinde sadece aşağıda zikrettiğimiz sureler okunmamaktadır. Bir Müslüman namaz ibadetini yerine getirir iken zammı sure okuması gereken yerlerde yüce kitabımız Kuran ı Kerim içerisinde yer alan ve gönlünden geçen bir sureyi veya bölümü okuyabilir. Fakat eğer tam bir sure okunmayacak ise okuduğumuz ayet sayısı en az üç ayet olmalıdır. Bunu unutmamakta fada var.
Namaz sürelerinin okunuş sırası birinci kural: Bu konular ile birlikte konumuzun ana başlığı olan Namaz sürelerini okunma sırası çok önemli bir konudur. Zira bu kurala uyulmadığı taktirde her ne kadar namazımız bozulmasa da veya günaha girmiş olmasakta namazın edebine ters bir hareket ile ibadetimizi yerine getirmiş oluruz.
Zira bir çok İslam alimine göre bu kurala uyulmadığı takdirde bir mekruh işlenmektedir. Bu nedenle bu konuya dikkat etmekte büyük faydalar vardır. Peki, bu kurala nasıl uyulmaktadır. Aslında gayet basit bir kuraldır. Bu noktada tek bilinmesi gereken okuduğumuz surenin Yüce kitabımız Kuran ı Kerimin neresinde yer aldığıdır. En azından her gün okumakta olduğumuz surelerin bu sıralamada nerede yer aldığını bilmeliyiz. Genel kural şudur.
Namaz Surelerinin Okunuş Sırası Birinci Kural
Birinci rekatta Fatiha suresinden sonra okuduğumuz zammı sure Kuran ı Kerimde ikici rekatta okuyacağımız zammı sureden daha önce yer almış olmalıdır. Bir örnek verecek olur isek örneğin, Nas suresi Kuran ı Kerimin en son suresidir. Bu nedenle Nas suresini birinci rekatta okumamalıyız.
Zira Nas suresini birinci rekatta okur isek ikinci rekatta Kuran ı Kerimde yer alan ve Nas suresinden daha önce bir sureyi okumamız gerekecek ki buda mümkün olacaktır. Zira Nas suresi Kuran’da yer alan en son suredir. Dolayısı ile ikinci rekatta okuyacağımız zammı sure Kuran ı Kerimde birinci rekatta okuyacağımız zammı sureden daha sonra yer almış olmalıdır.
Namaz Surelerinin Okunuş Sırası İkinci Kural
Bu konuda ikinci kural ise örneğin birinci rekatta Kafirun suresini okuduk. İkinci rekatta Kafirun suresinde sonra yer alan Nasr suresiden bir sonra ki sure olan Tebbet suresini okumak yanlış olacaktır. Dolayısı ile birinci rekatta Kafirun suresini okuduk ise ikinci rekatta ya Nasr suresini okumalıyız yada Tebbet suresinde sonra yer alan üçün veya daha sonra ki bir sureyi okumalıyız.
Başka bir örnek verecek olur ise örneğin birinci rekatta Tebbet suresini olduk o halde ikinci rekatta ya İhlas suresini yada Nas suresini okumalıyız. Bu kurala göre Tebbet suresinden sonra Felak suresini okumak yanlış olacaktır. Verdiğimiz bu örnekleri aşağıda yer alan liste ile gözden geçirir iseniz konuyu daha kolay anlayabilirsiniz.
Bu misalleri verdikten sonra Namaz surelerinin okunma sırasını Namaz ibadetinde en çok kullanılan surelerden yola çıkarak Kuran ı Kerimde yer aldıkları sıra ile sıralayalım.
Namaz Sureleri ve Sıralaması
Not: Tabi ki bu kurallara uymak için önce bu surelerin çoğunluğunu ezbere bilmeliyiz. Eğer ezbere bilmiyor isek öğrenene kadar bu kurallara uymadan namaz kılmamızın bir mahsuru yoktur. Fakat bir an önce ezberlemekte sayısız faydalar vardır.
- Duha Suresi (Vedduha) – 93. Sure
- İnşirah Suresi (Elem neşrah leke) – 94. Sure
- Tin Suresi – 95. Sure
- Kadir Suresi – 97. Sure
- Asr Suresi – 103. Sure
- Fil Suresi – 105. Sure
- Kureyş Suresi – 106. Sure
- Maun Suresi – 107. Sure
- Kevser Suresi – 108. Sure
- Kâfirun Suresi – 109. Sure
- Nasr Suresi – 110. Sure
- Tebbet Suresi – 111. Sure
- İhlas Suresi – 112. Sure
- Felak Suresi – 113. Sure
- Nas Suresi – 114. Sure
Vitir kazası kılarken bu sıralamalarda sakınca varmı hocam yanlışım varsa düzeltin hocam.
1 fil suresi, 2 kureyş, 3 ars…
1 kevser, 2 ihlas, 3 ars…..
1 felak, 2 nas, 3 ars
Konu içerisinde de anlaşılacağı üzere vermiş olduğunuz 3 seçenekte doğru olmamaktadır. Konuyu tekrar okumanızı tavsiye ederiz.
Hocam. öğlen namazı diyelim. ilk 4 sünnet: fil, kureyş,maun,kevser 4 farz: ilk iki rekat kafirun,nars son iki sünnet tebbet, ihlas okuyorum. uygundur demi. evet uygundur, yada uygun değilse soyle olamalıdır diye cevap verirseniz sevinirim başka hiç birsey karıştırmadan. saygılar
Süre sıralamasında HÜMEZE neden yok ?
Konu içerisine eklendi.
Hocam diyorsunuz ki; birinci rekatta Kevser suresini okuduk ise ikinci rekatta ya Kafirun suresini okumalıyız yada Kevser suresinde sonra yer alan üçün veya daha sonra ki bir sureyi okumalıyız. Bildiğim kadarıyla namaz sürelerinin sıralamasında ayet uzunluklarının da önemi vardı. Önceki okuduğumuz sürenin ayet sayısı, sonraki okuduğumuz süreden en fazla 2 ayet kısa olmalı diye biliyorum. 3 ayet kısa olursa olmaz diye biliyorum. Yani ikinci rekatta okuduğumuz sürenin ayet sayısı, birinci sürenin ayet sayısından en fazla 2 ayet fazla olmalı. Üç ayet fazla olursa olmuyo. Yanlışmı biliyorum hocam. Lütfen izah ediniz.
Katkınız için teşekkür ederiz, Mevla razı olsun. Yazıda ki yazım hataları giderildi ve konu güncellendi.
merhaba hocam 3 ve 4. rekatta hangi dua okucaz o zaman
Son nas yazacaktim
Merhaba hocam ben ilk rekat Kevser ikinci rekat kul huvellahu 3. Rekat Felak son rekat kul huvellahu Ehad dogru mu?
Evet doğrudur, Yüce Mevla’mız namazlarınızı kabul eylesin.
2. Ve 4. Rekatlarda aynı sureyi mi okudun yani?
Sağolun çok işime yaradı:):):)
Selamun Aleyküm hocam bildiğimiz gibi namazlarda örnek verdiğiniz gibi kevserden sonra nasr okunmaz kevser 108. Ayet nasr 110. Ayet olduğu için. Peki asr suresi 103. Ayet asr dan sonra 2 ayet ilerideki fil suresini okumak doğru mudur? Burada verdiğiniz sıralamada surelrin bazıları aralıklı olduğu için ayey sıralamasına mı bakmalıyız yoksa bu sıraya mı?
örneğin 103. sureden sonra 105. sureyi okuyabilirsiniz. Ancak asr suresi fil suresinden kısa olduğu için kısa sureleri ikinci rekata bırakmak gerekmektedir.
Selamun aleyküm hocam simdi mesela siralamaya ortadan yani kafirun dan baslasak pesinden tek tek veya 2 sure atlayip devam edebilirmiyiz .
Evet bu şekilde yapabilirsiniz.
Hocam ben 4 rekatlik bi sunnette 1. Rekatta asr 2. De FIL 3.de kevser 4. De ihlas okuyorum siralama dogrumu acaba
Evet sıralama olarak bu şekilde doğrudur.
Hocam sureleri ezberlemenin en kolay yolu nedir?
Öncelikle yüzünde çokça okumaktır. Telefonunuzdan veya bilgisayardan çokça dinlemek ve hepsini birden değil ayet ayet ezberlemeye çalışmaktır.
ya şimdi ben şöyle anladım yanlışım varsa düzeltin ilk sünnette fil suresi ,kureys suresi, maun süresi ve kevser okuyoruz farza geçtigimiz zaman kafırın suresinden devam edicez değil mi?
Hayır bu durum böyle değildir Bu Kural sünnet veya farz Namazda farketmeksizin tekbir alıp selam verene kadar geçerlidir Yani bir daha kalkıp aynı Vakit’in farzını ve sünnetini kıldığını zaman tekrar Kural baştan başlamaktadır.
zamli sure okunurken sıralama da iki ve fazla atlamak gerekiyor tek tek atlamak olmuyor yani maun süresini okudum kafirun süresini okudum hükmü mekruh oluyor mu kesin cevap istiyorum
meruh değidir böyle yapmak daha doğrudur ve bu şekilde yapılmalıdır.
Hocam mesala 4 rekatlik sunnette siralamali sekilde sureleri okuduk. Sonraki 4 rekatlik farzda ayni siradan devam etmekmi lazim yoksa bastan baslayabilir miyiz.
Sonraki 4 rekatta baştan başlayabilirsiniz.
Hocam bu sadece farz namazları için mi geçerli yoksa sünnetlerdede bu kurala uymali mıyız
Bu kural genel bir kuraldır ve bütün namazlar için geçerlidir.
Vedduha Suresini hangi kısımda okuyabiliriz?
İstediğiniz sureyi konu içerisine ekledik.
Diyanette böyle bir bilgi yok nerden çıkmış bu atlama sıra
Bu konuyu diyanetin tayin ettiği cami hocalarına dahi sorabilirsiniz. İmamların namazlarda okuduğu surelerin sırasına dikkat ederseniz bu kurala uyduklarını kendinizde görebilirsiniz.
hocam konu ile ilgili değil abi bir sorum olacaktı fatiha süresinde ihdinassıratal müstakim derken ihdina sıratal müstakim denilerek namaz kılınsa bu güne anlam değişmişmidir.şimdiden allah razı olsun.
Bu durum manayı bozmaktadır. Çünkü orada bir tane s harfi yoktur, ikitane s harsi vardır. Bir örnek verecek olursak “Ben hassas biriyim” demekle “ben hasas biriyim” demenin arasında çok fark vardır.
Hocam Namazda zammi süreleri Uzundan kisaya giderek okuya bilirmiyiz.
sureleri sırasıyla okumanızda sayısız faydalar vardır.
Maun ihlas fil kevser bu şekilde süre okuyabilir miyiz
Tabi ki bu kurallara uymak için önce bu surelerin çoğunluğunu ezbere bilmeliyiz. Eğer ezbere bilmiyor isek öğrenene kadar bu kurallara uymadan namaz kılmamızın bir mahsuru yoktur. Fakat bir an önce ezberlemekte sayısız faydalar vardır.
biliyorum da dediğim şekilde okunabilir mi ilk önce maun sonra ihlas sonra fil sonra kever suresi
sırasıyla öğreninceye kadar bu şekilde kılabilirsiniz.
şimdi öğle namazının ilk sünnetinin 3. ve 4. rekatında bu kurala uymayabilir miyiz? bu kurallar sadece 1. ve 2. rekatlar için mi geçerli yoksa namazın tüm rekatları için mi?
Namazın kaç rekat ise o rekat kadar bu kurala uyunmalıdır.
evet okuyabilirsiniz.
önemli olan niyet tabiki ama sıralamada önemli bir çok imamımız bu sıralama dikkat etmiyor.
Kaza namazı kılarken 1. Rekatta Felak 2. Rekatta yanlışlıkla Kevseri okudum. Rükuya vardığımda fark edip doğrulduğumda tekrar fatiha ve nas sürelerini okudum. Tahiyyata oturduğumda sadece sağa selam verip sehiv secdesi yaptım. Doğru mu yaptım yanlış ise ne yapmam lazımdı.
sorunuz ve cevabı için 1. Rekatta Felak 2. Rekatta Yanlışlıkla Kevseri Okudum başlıklı konuyu ziyaret edebilirsiniz.
Namazda kaç sure okunur? Çok site gezdim bazı siteler, 10 sure diyor, bazıları, 12, 13.. kafam karıştı.
Böyle bir sınırlama yoktur. İsterseniz namazınızı bir sonraki vakit gelinceye kadar uzatabilir ve bu süre zarfında ne kadar sure okuyabilirseniz okuyabilirsiniz.
Böyle bir sınırlama yoktur. İsterseniz namazınızı bir sonraki vakit gelinceye kadar uzatabilir ve bu süre zarfında ne kadar sure okuyabilirseniz okuyabilirsiniz.
Allah razı olsun.
şu sıralama doğrumudur yazarmısınız lütfen 1. SÜNNET (FİL+KEVSER+FELAK+NAS) FARZ (FİL+İHLAS+FELAK+NAS) SON SÜNNET ( KEVSER+İHLAS)
şu sıralama doğrumudur yazarmısınız lütfen FİL+KEVSER+FELAK+NAS
FİL+İHLAS+FELAK+NAS
KEVSER+İHLAS
Doğru fakat bildiğiniz üzere farz namazların üçüncü ve dördüncü rekatında zamlı süre okunmamaktadır.
Mesela ilk 4 rekat için fil liilafi maun kevser okuduk farz namazına geçince kafirun nasr tebbet ihlas okunabilir mi?
Bu kurallar tekbir aldıktan sonra selam verene kadardır. Sünnet namazında okuduklarınızı farz namazında da okuyabilir.
Selâmün aleyküm.
HER NAMAZA FIL SURESI ILE MI BASLAMAK ZORUNDAYIZ KEVSER ILE BASLAMAK OLMAZ MI
İstediğiniz sure ile başlayabilirsiniz fakat konu içerisinde belirtilen konulara dikkat etmelisiniz.
Benim bildiklerimi ben sırasıyla şu şekilde kılıyorum doğru oluyor mu.
inşirah suresi
asr suresi
fil suresi
Kureyş suresi
Kevser suresi
kafirun Suresi
İhlas
Felak
nas ..
Evet doğru bir şekilde sıralamışsınız.
Benim kafam karıştı mesala öğlen namazının sünnetinde fatiha fil kureş okudum farzındada okuya bilir miyim?
Bu kurallar her tekbir alışınız da yenilenmektedir. Örneğin sorunu da da belirttiğiniz gibi sünnet namazda okuduğunuz sureleri farz namazda da hatta farz namazdan sonra kılınan sünnet namazda da okuyabilirsiniz.
ama muzzemil suresinde hangisi kolayınıza geliyorsa okuyun diyor?
Sayın admin Salli barik ve rabbena sure değil duadır ayrıca fatihadan sonra okunan zamlı sure değil zammı suredir. Duzeltmek istedim. Paylaşım için teşekkürler
Değerli ziyaretçimiz Salli ve Barik duaları birer duadır. Rabbena dua ise ayeti kerimedir, sure olmasa da Kuran ı Kerimde yer alan bir surenin bir bölümüdür. Zammı sure konusunda ise haklısınız. Yapılan imla hataları düzeltildi.
Allah razı olsun.
Her namazda Fil Suresinden mi başlayacağız? Örneğin sabah namazında Fil Suresi ve Kureyş suresi okuduk. Öğle namazında sıralamaya göre Maun Süresinden mi devam edeceğiz yoksa en baştan Fil Süresinden mi okumaya başlayacagız?
Bu kurallar bir vakit namaz için gecerlidir. Bu konuda bir vakit namaz diğer bir vakit namazı bağlamamaktadır.
selamün aleyküm. Son oturuşlardaki okunan sure sıraları da bu şekilde mi olmalıdır?
Son oturuşta sure olarak rabbena atina ve rabbenag firli sureleri okumaktadır. Bu surelerinde okunuş sırasına dikkat etmektede fayda var.
Allah razı olsun.
S.a hocam sorum şu asr süresinden sonra hangi süreyi okumalıyız
ASR Suresini ilk rekatta okuduysanız ikinci rekatta İhlas suresini okuabilirsiniz.