Maliki Mezhebi Hakkında Bilgi

Ehli sünnet mezheplerden biri olan Maliki mezhebi hakkında fazla bir bilgiye sahip değiliz. Bu konuda Maliki mezhebi hakkında bilgi verir misiniz?
Cevap: İmam Malik’e nisbetle anılan Maliki mezhebi Medine merkezli ve Hicaz fıkhının sistematik bir hale getirilmesiyle ortaya çıkmış olan bir fıkıh mezhebinin ismidir. Maliki mezhebinin kurucusu İmam Malik 93/711 yılında Medine’de doğmuş 179/795 yılında aynı şehirde vefat etmiştir. Medine’de zamanının değerli alimlerinden ders alan İmam Malik belli bir zaman sonra Peygamber mescidinde dersler okutmaya başlamıştır.
Yaşamı boyunca Medine’de kalan İmam Malik’in fıkhının yapısında bu Medine’nin çok önemli bir yeri vardır. Diğer mezheplerden ayrı olarak Medine halkının amelini hüküm çıkarmada bir delil olarak kullanır. Maliki mezhebinin oluşmasında İmam Malik’in Mescid-i nebi’de yaptığı derslerin büyük rolü bulunmaktadır. Derslerinde Ebu Hanife’nin ders halkasının tersine, talebeleriyle meseleleri tartışma ve fikir alışverişinde bulunma yerine sadece bilgi verme anlatma metodunu uygulamıştır. Bu sebeple devrinde mezhep tam sistematik hale gelememiş, bunu öğrencileri yapmıştır.
Maliki mezhebi hadislerin yanında, maslahatı, istihsanı ve istıshabı da fıkhi konuları çözerken dikkate almıştır. Sahnun’un el-Müdevvene isimli eseri Maliki fıkhındaki en önemli eserdir. Zira Muvatta’yı bizzat İmam Malik kaleme almış olmasına rağmen bu kitap fıkıh sistematiğine göre kaleme alınmamıştır. Bu sebeple bütün fıkhi konuları içermemektedir. Ancak el-Müdevvene İmam Malik’in ve mezhebin değerli müçtehit alimlerinin fıkhî görüşlerini sistematik bir tarzda işlemektedir.
Maliki mezhebi daha çok İmam Malik’in talebeleri vasıtasıyla Mısır, Kuzey Afrika ve Endülüs’te yayılmıştır. Bugün de Afrika’nın kuzeyi ve batısındaki Libya, Trablus, Tunus, Cezayir, Fas, Merakeş, Sudan ve Afrika sahillerinin çoğunluğu Maliki olup, Irak, Suriye, Hicaz ve yukarı Mısır’da da bağlıları bulunmaktadır.
4 mezhepten de olmamamız caiz midir?
Sorunuz ve cevabı sitemizin Anasayfasında yayınlanmıştır.
Ben Hanefilikten maliki mezhep ine geçmek istiyorum ve malikiler nasîl ibadadet eder yanı hanifelikten farklı olan seyler nedir
Bu ciddi bir konudur. Bu konuda eğitim görmeniz şarttır. Başka bir mezhebin en azından ilmihali iyice öğrenilmeden mezhep geçişi yapmak caiz değildir.
Ayyyy bizde bilmiyığ
selamun aleyküm ilk önce Allahın sayesinde sonra da sizin sayenizde ödevimden yüksek puan aldım Allah sizden razı olsun başarılarınızın devamını dilerim
4 MEZHEBİ BİRLİKTE KULLANABİLİRMİYİZ?
hayır kullanamazsınız.
Esim maliki mezhebinden ben hanefiyim, ben kurban kesmelimiyim, esim maliki olarak aile icin bir tane yeterli olacagini soyluyor bu durumda ben ona mi tabi olmaliyim yoksa kendim kesmelimiyim ?
Kurban gelir meselesidir. Eşinizin ayrı sizin ayrı geliriniz var ise her ikinizde kesmelisiniz. Eğer eşiniz kesmezse kesmeye bilir zira kurban farz değildir. Ancak sizin kestiğiniz kurban sizin kestiğiniz kurban olmaktadır ve eşiniz kurban kesmiş sayılmamaktadır. Kurbanı aile kesmez kurbanı maddi gücü olan bireyler kesmektedir.
İsyamda hak mezhep 4 tanedir.
Hanefi Maliki Şafii Hanbeli…
Bunlardan herhangi birisiyle amel edebiliriz.Lakin yaşadığımız yerde hangisi yaygınsa onun hükümlerini öğrenmek daha kolay olacağı ve daha eksiksiz ibadet yapılacağı için yaygın olanına geçmek en doğrusu olacaktır.
ben yeni başladım namaza ve , ben sünniyim , ama bu mezhebler benim kafamı karıştırdılar , şimdi yani ben sünniyim hangi mezhebe göre namaz kılmalıyım ???,
istediğiniz mezhebi seçin hanefi olur şafi olur hambeli maliki olur seçtiğiniz mezhebe göre ibadetlerinizi yerine getirin.
İslâmda mezhepçilik yoktur!Kuranı kerimi oku ve anla güzel kardeşim
Cevaplayanın ismi nedir?
Allah sizden razı olsun ne güzel bir yazı ve ne güzel bir site olmuş.
Çok kısa uzun lazım.
Çok iyi ya.
güzel bi site :)
iyi güzel bir yazı olmuş.
Âynen katılıyorum.
Malikilerin ibadetleri hanefilerinkinden biraz dahamı değişik. Benim arkadaşım fasdan geliyor yani berberi.
Ufak ayrıntılar her mezhepte mevcut.
Allah ne muradınız varsa versin. Çok teşekkürler.
çok güzel bir site size teşekkürler.
Zayn Malik :-) Çok güzel bilgiler site sahiplerine teşekkürler.
Eyvallah Sağ olun sizin sayenizde ödevimin birazını yaptım.
Güzel yani ne diyemm. Oku oku bitiremedim qüzelmiş :D
sayenizde ödevimi yaptım çok iyi ve güzeldi teşekkür ederim.
Sağolun sayenizde ödevime yarımcı oldunuz.
sağolun din hocası ödev verdi sayenizde onu yaptım:D :d
Sağ olun ödevimde yardımcı oldunuz.
site güzel ama ? :D